Engelbertdalen

Kort historie

Et av fem baronier under Grevskapet Åsane. Baron Engelbert forlot dalen sammen med Friherrene Abbadon og Gjevle. De to gjenværende Friherrene Eklund og Staule ble igjen. Ingen har hørt fra dalen etter de siste bøndene som forlot dalen kom ut. Dette var de første vårdagene etter den katastrofale vinteren hvor Haldor av Åsane holdt på å bli drevet fra Kaupvin Borg av en stor gruppe goblins under ledelse av en hobgoblin.


Geografi

Engelbertdalen er en dyp U-dal som er splittes omtrent midtveis slik at den danner en Y som strekker seg fra sørvest til nordøst. Elven Hvíta har sitt utspring i Botnlausvatnet som ligger til nord i dalen. Hvíta møter den samlede Røda, som kommer fra den nordøstre delen av dalen, og Blåne, som kommer fra den sørøstre delen av dalen.

Folk som kommer til dalen fra Kaupvin vil måtte følge veien som slynger seg langs siden av et høyt juv som er skåret ut av Hvíta mellom to høye snødekte fjell. Det er de hvite frådende vannmassene i dette juvet som gir Hvíta sitt navn.

Når man først kommer inn i dalen cirka 100 meter opp i fjellsiden, ser man over en vid, flat U-dal som omtrent midtveis deler seg i to. Nærmest de reisende svinger veien seg ned fjellsiden til den møter elven ved et fossefall hvor elven går inn i juvet. Derfra går veien og elven inn i en stor skog som dekker denne nedre delen av dalen.

Fra dette utskikkspunktet ser man utover det meste av dalen. Den første delen er dekket av en stor skog hvor man noen steder ser elven igjennom løvtaket. Ved skogens andre ende deler elven seg. Elven har en arm som strekker seg mot Botnlausvatnet som ligger langs nordsiden av dalen. Den andre armen følger dalen omtrent på midten. Etter noen kilometer til, så deler elven seg på nytt, med, til høyre er landskapet mer dominert av en gresseng med mange lave koller. Omtrent halvveis igjennom dalen deler elven seg i to like store armer, hvor hver arm leder inn i hver sin mindre dal slik at om man kan se dalen ovenfra, så vil den se ut som en stor Y. Omtrent midt mellom disse to elvearmene ligger der en stor borg i blågrå stein høyde. Det er åpenbart at man vil kunne se hele dalen fra borgens høyeste tårn.

Man kan også se at der er tegn til bygg ved vannets bredde og et tårn sørøst for skogen. Der er tegn til tidligere kultivert landskap rundt alle tre stedene med bygg. Det er dog klart at det er mange år siden der har vært mennesker som har bodd i dalen.

Før menneskene trakk seg tilbake fra Engelbertsdalen var et baroni styrt av … Den var delt inn i fire herregårder i tillegg til landsbyen og gårdene som var direkte underlagt baronen selv.


Main Page

Engelbertdalen

The comeback of the Nobles Ingjald Ingjald